Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

15 μέλη του σώματος που θα εξαφανιστούν στο μέλλον σύμφωνα με τους επιστήμονες

Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου «The Descent of Man», ο Κάρολος Δαρβίνος αναγνώρισε περίπου δώδεκα μέρη του σώματος που περιγράφει με χαρά ως «άχρηστα ή σχεδόν άχρηστα». Ο κατάλογος του Δαρβίνου απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή του – τα σώματα μας είναι γεμάτα με μέρη που δε χρειαζόμαστε. Ας δούμε κάποια από αυτά.

1. Τρίχες σώματοςΤα φρύδια μας βοηθούν να κρατήσουμε τον ιδρώτα από τα μάτια μας, αλλά οι αντρικές τρίχες του προσώπου παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην σeξουαλική προσέλκυση του αντίθετου φύλου. Προφανώς, οι περισσότερες τρίχες που απομένουν στο ανθρώπινο σώμα δεν υπηρετούν κάποιον σκοπό.

2. Παραρρίνιοι ΚόλποιΚανείς δεν ξέρει γιατί διατηρούμε αυτές τις ενοχλητικές κοιλότητες με βλέννα, εκτός ίσως για να κάνουν το κεφάλι μας πιο ελαφρύ.

3. Εξωτερικοί μυς του αυτιούΜερικά ζώα, όπως τα κουνέλια και τα σκυλιά, μπορούν να κινούν τα αυτιά τους ανεξάρτητα χάρη σε αυτούς τους εξωτερικούς ακουστικούς μύες. Εμείς τους έχουμε ακόμα, γι ‘αυτό και κάποιοι άνθρωποι μπορούν να κουνήσουν τα αυτιά τους, αλλά αυτοί οι μύες δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό.

4. ΦρονιμίτεςΟι πρώτοι άνθρωποι έπρεπε να μασήσουν φυτά για να πάρουν αρκετές θερμίδες για να επιβιώσουν, αλλά αυτές τις μέρες μόνο το 5% του πληθυσμού έχει ένα σύνολο από αυτά τα υγιή αλλά άχρηστα δόντια.  Ελπίζουμε ότι αυτά θα είναι τα πρώτα που θα εξαφανιστούν από την λίστα – λιγότεροι οδοντιατρικοί λογαριασμοί!

5. Κόκκαλο αυχέναΈνα σύνολο τραχηλικών μυών, πιθανώς ένα απόθεμα από την εποχή των ερπετών, εξακολουθεί να εμφανίζεται σε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού. Μερικοί άνθρωποι το έχουν μόνο στην αριστερή ή δεξιά πλευρά τους, ενώ μερικοί έχουν και τα δύο. Συχνά προκαλούν προβλήματα νεύρων και αρτηριών.

6. Μακρύς παλαμικός μυςΑυτός ο μακρύς στενός μυς τρέχει από τον αγκώνα στον καρπό και λείπει στο 11% των ανθρώπων σήμερα. Κάποτε ήταν σημαντικό στο κρέμασμα και την αναρρίχηση, πιθανότατα θα προτιμούσατε να το κρατήσετε εάν ήσασταν πολεμιστής ή ορειβάτης.

7. Αντρικές θηλέςΤόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν θηλές, επειδή στα πρώιμα στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης ένα αγέννητο παιδί είναι ουσιαστικά άνευ φύλου (χωρίς φύλο). Έτσι, υπάρχουν θηλές σε αρσενικά και θηλυκά. Οι άνδρες γενικά δεν διαθέτουν τα απαραίτητα επίπεδα προλακτίνης για να διεγείρουν τη γαλουχία και δεν μπορούν να παράγουν γάλα.

8. Μυς στις ρίζες των τριχώνΑυτοί οι μικροί μύες επιτρέπουν στα ζώα να φουσκώσουν τη γούνα τους για μόνωση ή για να εκφοβίσουν τους άλλους. Οι άνθρωποι διατήρησαν αυτή την ικανότητα (δείκτης είναι η ανατριχίλα), αλλά προφανώς έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της γούνας τους.

9. Τυφλό έντεροΑυτός ο στενός μυϊκός σωλήνας που συνδέεται με το παχύ έντερο, χρησίμευσε ως ειδική περιοχή για την πέψη κυτταρίνης όταν η ανθρώπινη διατροφή αποτελούταν περισσότερο από φυτικές ουσίες παρά από ζωική πρωτεΐνη.

10. Δέκατο τρίτο πλευρόΤα πλησιέστερα ξαδέλφια μας, οι χιμπατζήδες και οι γορίλες, έχουν ένα επιπλέον ζευγάρι πλευρών. Οι περισσότεροι από μας έχουν 12, αλλά το 8% των ενηλίκων έχει ένα επιπλέον.

11. ΔάχτυλαΟι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι περπατούσαν και εξισορροπούνταν περισσότερο στη μέση των ποδιών τους, αλλά τώρα μεταφέραμε σταδιακά την ισορροπία περισσότερο προς την πλευρά του μεγάλου δαχτύλου μας.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το κέντρο ισορροπίας μας συνεχίζει να μετακινείται προς τα μέσα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι βασίζονταν στα δάχτυλα των ποδιών του τους για ισορροπία, αλλά τώρα δεν στηρίζονται σε αυτά τόσο πολύ. Εάν η τάση αυτή συνεχίσει, δεν θα χρειαζόμαστε πλέον τα δάχτυλα των ποδιών μας.

12. ΚόκκυξΟνομάζεται επίσης και κόκκαλο της ουράς, και είναι αυτό που έχει μείνει από την ουρά που τα περισσότερα θηλαστικά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν για την ισορροπία και την επικοινωνία.

13. Τρίτο βλέφαροΈνας κοινός πρόγονος των πτηνών και των θηλαστικών μπορεί να έχει μεμβράνη για την προστασία του ματιού και την απομάκρυνση των συντριμμιών. Οι άνθρωποι διατηρούν μόνο μια μικρή πτυχή στην εσωτερική γωνία του ματιού.

14. Το σημείο του ΔαρβίνουΈνα μικρό διπλωμένο σημείο του δέρματος προς την κορυφή κάθε αυτιού, που περιστασιακά βρίσκεται στους σύγχρονους ανθρώπους. Μπορεί να είναι το υπόλοιπο ενός μεγαλύτερου σχήματος που βοήθησε να εστιάσει ο άνθρωπος στους μακρινούς ήχους.

15. Υποκλείδιος μυςΑυτός ο μικρός μυς, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τον ώμο από το πρώτο πλευρό ως στην κλείδα του ώμου, θα ήταν χρήσιμος αν οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να περπατούν και στα τέσσερα. Μερικοί άνθρωποι έχουν ένα, μερικοί δεν έχουν, μερικοί έχουν δύο.