Αποκάλυψη Ζάεφ: Αυτά είναι τα τέσσερα ονόματα που προτείνουμε στην Ελλάδα για τα Σκόπια

- Φεβρουαρίου 27, 2018
Συνεχίζει τα «ύποπτα παιχνίδια» ο πρωθυπουργός των Σκοπίων – Λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του περί «μη ανάγκης αλλαγής του Συντάγματος» της χώρας του, έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για το ονοματολογικό – Δυσφορία στην Αθήνα

Η ξαφνική μεταστροφή του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο «ανέκρουσε πρύμναν» από τη θέση του, ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε απαλοιφή των αλυτρωτικών διατάξεων από το Σύνταγμα των Σκοπίων και το γεγονός ότι  δημοσιοποιεί άρον - άρον τις προτάσεις του για το όνομα, εγείρουν εύλογες απορίες στην Αθήνα.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, η «κωλοτούμπα» του κ. Ζάεφ φανερώνει απίστευτη προχειρότητα, ενδεχομένως και σκοπιμότητα, ως προς το χειρισμό μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, ενώ τα «ήξεις - αφήξεις» του πρωθυπουργού της γείτονος προδίδουν διπλωματική απειρία και ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων απέναντι στις σαφείς και εμπεριστατωμένες θέσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Ζάεφ πρότεινε τέσσερις συνολικά επιλογές ως προς τη διευθέτηση του ονοματολογικού.


Οι τέσσερις προτάσεις αφορούν στις εξής τέσσερις ονομασίες:
  • Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
  • Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  • Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και
  • Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)
«Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», δήλωσε ο κ. Ζάεφ προς το Reuters μετά τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα δεχόταν κάποια απ' αυτές τις επιλογές, ο Ζάεφ πρόσθεσε: «Ναι... Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο (όσον αφορά το όνομα)».

Ο ίδιος δήλωσε πως το ζήτημα που παραμένει είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» να αλλάξει το σύνταγμα των Σκοπίων, κάτι που η Ελλάδα έχει επίσης ζητήσει.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή (του συντάγματος)», είπε ο Ζάεφ, προσθέτοντας εντούτοις δεν θα είναι πολύ μεγάλη, «διότι είναι πολύ δύσκολο».

«Εκείνοι (η Ελλάδα) δεν έχουν μια περιοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι η Ελληνική Δημοκρατία. Και εντός (της χώρας μας) το πώς θα το χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε, από τα υπουργεία στους δήμους και τους άλλους θεσμούς, είναι πραγματικά δικαίωμά μας και δεν θα έχει επιπτώσεις σε κανέναν».

«Νομίζω ότι εάν διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια- κι αυτό είναι το σημαντικό- φυσικά οι πολίτες θα το στηρίξουν αυτό. Γιατί; Διότι (από αυτό) εξαρτάται η ενσωμάτωσή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
 

Πληκτρολογηστε και πατηστε αναζητηση

© 2017 STROUMFAKI.GR. All Rights Reserved.
-->