Πρώτες εκλογές στην Κολομβία μετά τη συμφωνία ειρήνης

- Μαΐου 27, 2018
Οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην Κολομβία, μετά τη συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες Farc, που δίχασε την κοινωνία, διεξάγονται σήμερα. Ο υποψήφιος της δεξιάς- η οποία έχει μακρά παράδοση στη χώρα-  Ιβάν Ντούκε, νέος στην πολιτική, είναι το φαβορί για τον πρώτο αυτόν γύρο των προεδρικών εκλογών. Ακολουθεί ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας και πρώην δήμαρχος της Μπογοτά Γκουστάβο Πέτρο.

«Οι εκλογές αυτές έχουν τεράστιο νόημα για μια χώρα στην οποία γεννάται ξανά η ελπίδα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την ειρήνη» έγραψε στο Twitter ο 66χρονος απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος κάλεσε χθες τους πολίτες της Κολομβίας να μετάσχουν μαζικά και ειρηνικά «σε αυτήν την τόσο σημαντική απόφαση για το μέλλον».

Έπειτα από δύο θητείες από το 2010, ο κεντροδεξιός πρόεδρος, πρωτεργάτης του τερματισμού της ένοπλης σύγκρουσης, που διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα, δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος. Η παγίωση της ειρήνης που επιτεύχθηκε, αλλά αποδυναμώθηκε από τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας, θα εξαρτηθεί τώρα από τον διάδοχό του στην προεδρία.

Η σκληρή δεξιά, που αντιτίθεται στη συμφωνία που υπεγράφη με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC και στις συνομιλίες που ξεκίνησαν με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), την τελευταία οργάνωση ανταρτών της χώρας, σκοπεύει να ξανακατακτήσει την προεδρία με έναν νεαρό υποψήφιο. Αν αυτό δεν συμβεί αυτήν την Κυριακή, είναι πιθανό να συμβεί στον δεύτερο γύρο στις 17 Ιουνίου.

Εκτός από την αναθεώρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας, την οποία κρίνει επιεική προς τους πρώην αντάρτες που γλιτώνουν την φυλακή αν ομολογήσουν τα εγκλήματά τους, ο 41χρονος Ιβάν Ντούκε υπόσχεται επίσης να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, την διαφθορά και να οδηγήσει σε επανεκκίνηση την οικονομία, που γνωρίζει χαμηλή ανάπτυξη 1,8%.

Ο κύριος αντίπαλός του, ο Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος συγκεντρώνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 24,2% ως το 29,5% των ψήφων, του κινήματος Ανθρώπινη Κολομβία, είναι ένας πρώην αντάρτης της M-19 που έχει διαλυθεί. Στα 58 του, παρασύρει τα πλήθη με ένα πρόγραμμα ευνοϊκό για τους πιο φτωχούς, αλλά επικρίνεται επίσης για τις σχέσεις του με τον σοσιαλισμό της Βενεζουέλας.

Σε μια χώρα συμμαχική των ΗΠΑ, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πέτρο υπερασπίζεται την συμφωνία που συνήφθη με την FARC και τον διάλογο με τον ELN, ο οποίος σταμάτησε την ένοπλη δράση του για τις εκλογές.

Η ασφάλεια ενισχύθηκε ωστόσο για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα, στην οποία οι κάλπες θα ανοίξουν σήμερα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 08:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 16:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος), με την ανάπτυξη περίπου 150.000 στρατιωτικών.

Η χώρα των 49 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η μεγαλύτερη παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πάντα τη βία των παράνομων οργανώσεων.
 

Πληκτρολογηστε και πατηστε αναζητηση

© 2017 STROUMFAKI.GR. All Rights Reserved.
-->