«Είχα δει ότι ο κ. Λαλαούνης χάιδευε κάποια αγόρια στον ποπό» - Συγκλονίζουν οι καταθέσεις παιδιών

- Ιουλίου 08, 2018
Στο φως έρχονται οι συγκλονιστικές καταθέσεις παιδιών που έπεσαν θύματα του Κώστα Λαλαούνη στο Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά. 

Η δίκη του πρώην προέδρου του οικοτροφείου Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά Κωνσταντίνου Λαλαούνη συνεχίζεται στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Πρόκειται για τον 86άχρονο ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 40 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή για τα κακουργήματα της κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνησης ανηλίκων και κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης από εργαζόμενο σε φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας.

Ηταν αρχές δεκαετίας του 1960 όταν ο τότε προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά Κων. Λαλαούνης αποφάσισε να νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο Πασαλιμάνι προκειμένου να στεγάσει άπορα, εγκαταλειμμένα ή κακοποιημένα παιδιά. Το οικοτροφείο ονομάστηκε Παιδικό Σπίτι και έπειτα από λίγα χρόνια μεταφέρθηκε στην οδό Τσακάλωφ στον Πειραιά. Επί δεκαετίες ο Κων. Λαλαούνης θεωρούνταν ευυπόληπτο και θεοσεβούμενο πρόσωπο το οποίο διακατεχόταν από φιλάνθρωπα αισθήματα για τα παιδιά.

Ο ίδιος παρουσιαζόταν ως άνθρωπος με στενούς δεσμούς με τη Δικαιοσύνη. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα παρουσιαζόταν σε συγγενείς παιδιών είτε ως εισαγγελέας είτε ως ανώτερος δικαστικός, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε στο πρωτόδικο δικαστήριο, ήταν προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων του Δικαστηρίου Πειραιά. Οχι όμως δικαστικός. Ο μανδύας του δικαστικού προσέδιδε κύρος αλλά και φόβο ταυτόχρονα για όσους πιθανώς να ήθελαν να μιλήσουν για όσα βίωναν ή για όσα υποπτεύονταν ότι συνέβαιναν στο οικοτροφείο του Πειραιά. Ο ίδιος παρουσιάζονταν επίσης από τα ΜΜΕ ως «ήρωας της ανθρωπιάς και της αγάπης για τα παιδιά». Ενα προφίλ που κατέρρευσε με θόρυβο στο πρωτόδικο δικαστήριο. Ομως ο θόρυβος είχε να κάνει με ανήλικα παιδιά.

Οι καταθέσεις δώδεκα παιδιών ξεδιπλώνουν την αρρωστημένη δράση του 86άχρονου Λαλαούνη από το 2001 μέχρι το 2012. Μεταξύ των θυμάτων και ένα ανήλικο αγόρι με νοητική στέρηση. Τα παιδιά αναφέρουν θωπείες στα γεννητικά όργανα και τα οπίσθια, φιλιά στο στόμα και στον λαιμό, δαγκώματα στα χείλη, αυνανισμό στο ασανσέρ, στις αποθήκες και στις τουαλέτες του οικοτροφείου, ψυχολογική και σωματική βία. Κάποια από τα παιδιά αυτά έχουν ήδη ενηλικιωθεί, κάποια άλλα όχι.

Σοκαριστικές καταθέσεις

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ανήλικου αγοριού ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίστηκε την υπόθεση και παρουσία παιδοψυχολόγου.

«Είχα δει ότι ο κ. Λαλαούνης χάιδευε κάποια αγόρια στον ποπό τους και τα έβαζε να καθίσουν στα γόνατά του. Είχα δει τις περισσότερες φορές να χαϊδεύει τον (όνομα αγοριού). Αυτό ξεκίνησε λίγο καιρό αφού ήρθε ο (όνομα αγοριού) στο ίδρυμα. Το είχα δει να συμβαίνει στο σπίτι και στο εξοχικό στη Δροσιά...» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν ήταν και η μοναδική όμως κατάθεση ανηλίκου που «καίει» τον 86άχρονο.

«Θυμάμαι για τον (όνομα αγοριού) πήγαινε στην τουαλέτα μαζί του, στη Δροσιά τον είχα δει να τον πιάνει στον κ… και να τον χαϊδεύει πάνω από τα ρούχα. Αυτό είχε γίνει στην κουζίνα, ήμουν μπροστά. Πήγαιναν μαζί στον επάνω χώρο που ήταν το δωμάτιο του κ. Κώστα (σ.σ.: Λαλαούνης) και ήταν μόνοι τους…» είχε καταθέσει ένα άλλο αγόρι.

Συγκλονιστικά είναι όσα περιγράφει στην κατάθεσή του ακόμη ένας ανήλικος, τα οποία χρονολογούνται το καλοκαίρι του 2012. Η κατάθεση σοκάρει:

«Οσον αφορά θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, έχω δει τον κ. Κώστα (σ.σ.: Λαλαούνης) να παίζει το π… του (όνομα παιδιού), ήταν μέσα στην τουαλέτα. Εμείς είχαμε βγει με τον (όνομα αγοριού) και γυρίσαμε για να πάρουμε την μπάλα και το είδαμε και φύγαμε χωρίς να μας δουν. Ο,τι ζητούσε ο (όνομα αγοριού), του το έδινε. Ο (όνομα αγοριού) είχε πει σε όλους ότι ο κ. Κώστας (σ.σ.: Λαλαούνης) του έπαιζε το π… Νομίζω ότι φοβόταν, εμείς του λέγαμε να τον εμποδίσει. Αυτό που είχα δει ήταν το καλοκαίρι του 2012».

«Εχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη»

Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις αυτές προέρχονται από παιδιά τα οποία είχαν φιλοξενηθεί στο οικοτροφείο του Πειραιά και εξακολουθούν να είναι ανήλικα. Πλέον φιλοξενούνται σε άλλα ιδρύματα. Οι πόρτες του Παιδικού Σπιτιού στον Πειραιά έκλεισαν για πάντα, πίσω τους ωστόσο κάποια τραύματα παραμένουν.

Η παιδοψυχολόγος που εξέτασε τα παιδιά διαπίστωσε ότι χρήζουν «ψυχολογικής στήριξης» μέσα από θεραπευτική εργασία. Κάποια από τα θύματα είχαν επιχειρήσει να μιλήσουν στους γονείς τους. Εκείνοι όμως είχαν αδιαφορήσει. Μάλιστα ένα από τα κακοποιημένα παιδιά είχε εξομολογηθεί τι συνέβαινε σε ιερέα. Αντί για βοήθεια, ωστόσο, ο ιερέας φρόντισε να ενημερώσει τον Λαλαούνη.

Ο 86άχρονος αρνείται τις κατηγορίες. Στο πρωτόδικο δικαστήριο επικαλέστηκε ακόμη και την εικόνα του Χριστού για να δείξει την αθωότητά του. Πάντως το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό δεν συμμερίστηκε τις αιτιάσεις του.

«Εχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και περιμένουμε να βγει η απόφαση» τονίζει στο Documento η δικηγόρος τριών αγοριών Σοφία Αλεξία Βεννή, η οποία μάλιστα δέχτηκε να τα εκπροσωπήσει αφιλοκερδώς.
 

Πληκτρολογηστε και πατηστε αναζητηση

© 2017 STROUMFAKI.GR. All Rights Reserved.
-->