Μέσα στα πανάκριβα σπίτια - κλουβιά του Χονγκ Κονγκ

- Αυγούστου 21, 2018
Η αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ είναι από τις πλέον απλησίαστες του κόσμου. Κι αν νομίζετε ότι έχει να προσφέρει τις άνετες επαύλεις της Σίλικον Βάλεϊ ή τα ρομαντικά υπερπολυτελή διαμερίσματα του Πόρτο Φίνο, γελιέστε.

Εδώ δίνεται μάχη για να εντοπίσει κανείς και μετά να πληρώσει ένα μικρό διαμέρισμα, κάτι που έχει εξαναγκάσει τους κατοίκους του να στριμώχνουν τις ζωές τους σε ολοένα και μικρότερα διαμερίσματα, με επιπτώσεις όχι μόνο στο πορτοφόλι, αλλά και στον ψυχισμό τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Inside Hong Kong’s cage homes

Κι όταν δεν βρίσκει κανείς σπίτι, πώς ζει σ' αυτήν την πόλη; Νοικιάζει ένα διαμέρισμα - κλουβί (!). Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι ζουν σε κλουβιά, τα 10 τ.μ, που τους αντιστοιχούν, σε συνθήκες που ούτε σε Ευρώπη ούτε και σε Ασία θα ανεχόταν κανείς εργαζόμενος να υποστεί...

Πρόκειται για ουρανοξύστες - πολυκατοικίες με διαχωριζόμενα διαμερίσματα, όπου εκατοντάδες οικογένειες μοιράζονται κοινόχρηστη κουζίνα και μπάνιο: για παράδειγμα μία κουζίνα και μία τουαλέτα αντιστοιχούν για κάθε 4-5 οικογένειες και αυτό, όπως αποκαλύπτει μία ένοικος, δημιουργεί διαρκείς προστριβές.

Αποτέλεσμα εικόνας για Inside Hong Kong’s cage homes

Ας το πούμε απλά: πόσο μπορεί να στοιχίζει ένα διαμέρισμα 45 τ.μ τον μήνα;HK$17,992 (δολάρια Χονγκ Κονγκ), δηλαδή €1,993!

Γιατί, όμως και από τη στιγμή που πάνω από το 75% της γης του Χονγκ Κονγκ δεν έχει χτιστεί; Δεν φταίει αποκλειστικά ο υπερπληθυσμός γι' αυτή την κατάσταση αποκαλύπτουν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους της εκεί αγοράς ακινήτων. Αυτού του είδους η ταλαιπωρία των κατοίκων βολεύει τους αετονύχηδες της αγοράς.

Αποτέλεσμα εικόνας για Inside Hong Kong’s cage homes

Χαμηλή φορολογία, περιοχές φιλέτο, κανονικές δημοπρασίες για την απόκτηση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, στα οποία έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια, τη στιγμή που το παρθένο έδαφος του Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί να οικοδομηθεί επειδή είναι βραχώδες και απομακρυσμένο.

Σχετική εικόνα

Αλλά αυτό έχει να κάνει με τη διάθεση του επίσημου κράτους να βρει λύση, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει και ενώ οι τιμές στην αγορά ακινήτων εκτινάσσονται, βολεύοντας τους πάντες. Εκτός από τους κατοίκους...

 

Πληκτρολογηστε και πατηστε αναζητηση