Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Έως 900 ευρώ το επίδομα

- Οκτωβρίου 25, 2018
Οριστικοποιούνται τα κριτήρια και η διαδικασία καταβολής για το φετινό κοινωνικό μέρισμα, μετά και από τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή στους δικαιούχους και τη νέα χρονιά ήταν άλλωστε το θετικό πρόσημο του πλεονάσματος, που διαμορφώνεται στο 4% και ουσιαστικά «πιάνει» τον στόχο. Ειδικότερα, το φετινό υπερπλεόνασμα εκτιμάται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό το 30% θα διατηρηθεί ως αποθεματικό ασφαλείας για το 2019, κάτι που οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση για να εγκρίνουν οποιασδήποτε άλλης μορφής δημοσιονομικές παραχωρήσεις. Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν, θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη απόφαση η έναρξη της διαδικασίας νομοθετικής ρύθμισης του πολυνομοσχεδίου, που θα δίνει το «πράσινο φως» για το κοινωνικό πακέτο που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ και συγκεκριμένα:

  • Μέτρα που θα ενισχύσουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
  • Επιπλέον δικαιούχοι στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ή σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, ένταξη της αύξησης στο κοινωνικό μέρισμα

Μετά το Eurogroup οι αποφάσεις

Συγκεκριμένα, συγκλίνουσες πηγές αναφέρουν ότι μετά το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η κατάθεση πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι σχετικές παροχές.

Από το πλεόνασμα «απομένουν» περίπου 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για κοινωνικό μέρισμα, 90 εκατ. ευρώ για την καταβολή αναδρομικών στους ιατρούς του ΕΣΥ και 60 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης.
 

Πληκτρολογηστε και πατηστε αναζητηση