Φούρνοι Ικαρίας: Βρέθηκε αρχαιολογικός «θησαυρός» με 58 αρχαία ναυάγια

- Οκτωβρίου 12, 2018
Ενθουσιασμένοι είναι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες  οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στις αρχαιολογικές έρευνες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο αρχιπέλαγος των Φούρνων. Το τελευταίο διάστημα ανακαλύφθηκαν 58 αρχαία ναυάγια και οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχαίων ναυαγίων που εντοπίστηκαν ποτέ στο Αιγαίο και ίσως και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Τα 58 ναυάγια καλύπτουν μια τεράστια περίοδο από την αρχαία Ελλάδα ως τον 20ο αιώνα. Τα πιο πολλά εξ αυτών χρονολογούνται στην ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή.«Θα το αποκαλούσα μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του αιώνα, από την άποψη ότι τώρα έχουμε να διηγηθούμε μια νέα ιστορία για μια διαδρομή ναυσιπλοΐας που συνέδεε την αρχαία Μεσόγειο και αυτό ήταν το κεντρικό σημείο, αυτός ήταν ο τόπος όπου όλοι διασταυρώνονταν», ανέφερε στο Euronews ο αρχαιολόγος Πίτερ Κάμπελ, ο οποίος συντονίζει από κοινού την αρχαιολογική έρευνα στους Φούρνους.

Κύριο εύρημα στα συγκεκριμένα ναυάγια είναι οι αμφορείς που έχουν διατηρηθεί σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, ενώ με βάση τους επιστήμονες, τα πλοία έπεφταν πάνω σε ξαφνικές καταιγίδες και βυθίζονταν.«Το 90% των ναυαγίων που βρήκαμε στο αρχιπέλαγος των Φούρνων είχαν φορτίο από αμφορείς. Έτσι τα αγαθά που μετέφεραν ήταν κυρίως λάδι, κρασί, σάλτσες ψαριών, ίσως μέλι», σημείωσε ο Έλληνας συντονιστής της έρευνας, δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης.

Κατά τον ίδιο, τα έμφορτα πλοία  «προέρχονταν από πολύ μακρινές περιοχές. Είναι κυρίως από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρεια Αφρική και αυτό είναι ένα γεγονός που συνεχίζει να μας εκπλήσσει, γιατί υπάρχουν πολύ λίγα φορτία από αυτές στις περιοχές στο Αιγαίο».Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Start typing and press Enter to search