Σήμερα είναι η Παγκόσμια μέρα ζυμαρικών

- Οκτωβρίου 25, 2018
Η 25η Οκτωβρίου είναι από το 1988 συνυφασμένη με τα ζυμαρικά. Δνε το ξέρατε; Κι όμως, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) προκειμένου να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών και όχι μόνο το ότι τα ζυμαρικά αποτελούν εύκολη, γρήγορη λύση για κάθε τραπέζι ή κατάσταση. Γιορτάζεται στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.Τα μακαρόνια είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα φαγητά στον κόσμο, που είναι από μόνο του ένα πλήρες γεύμα.

Η θρεπτική αξία των μακαρονιών βρίσκεται κατεξοχήν στην περιεκτικότητά τους σε άμυλο, καθώς και στο γεγονός ότι μπορούν να καλύψουν το 50% των καθημερινών αναγκών σε υδατάνθρακες. Επιπλέον, είναι πλούσια σε σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.

Ειδικά τα μακαρόνια ολικής άλεσης είναι μια αγνή τροφή φυτικής προέλευσης η οποία προσφέρει δύναμη, ενέργεια και θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό των παιδιών και κάνουν εύκολη την ένωση της οικογένειας γύρω από το τραπέζι,αν δεν προλάβατε να μαγειρέψετε κάτι. Τα παιδιά τα λατρεύουν είτε ζεστά με μια γρήγορη κόκκινη σάλτσα είτε κρύα με λαχανικά ή έα απλό ντρέσινγκ γιαουρτιού ή ακόμα και σε μορφή μακαρονόπιτας όπως την έφτιαχνε η γιαγιά.

Ανοίξτε  ένα πακέτο μακαρόνια, βάλτε φαντασία και σε 20 λεπτά… Καλή σας όρεξη!

Και αφού ήρθε ο χειμώνας ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή της Αργυρώς Μαπρμπαρίγου, για μια χωριάτικη μακαρονάδα με πολύ πλούσια γεύση και πραγματική νοστιμιά. Η μυρωδιά και η γεύση της θα σας ξερελάνουν.

Υλικά συνταγής για χωριάτικη μακαρονάδα

500 γραμμ. χοντρό μακαρόνι για παστίτσιο
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
2 χωριάτικα λουκάνικα (καθαρισμένα από το περίβλημα)
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ
1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ
800 γραμμ. ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 φλ. τσαγιού ελιές ψιλοκομμένες
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
κεφαλοτύρι τριμμένο για το σερβίρισμα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε λαδόκολλα. Βάζουμε σε μπολ τις ψιλοκομμένες πιπεριές και τη μελιτζάνα. Τις ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό). Τα ανακατεύουμε και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα. Τα ψήνουμε στους 200°C για 10΄, να μαραθούν ελαφρά. Ψιλοκόβουμε τα καθαρισμένα λουκάνικα. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγα λεπτά να μαραθούν ελαφρά, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το λουκάνικο και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Ρίχνουμε τα ψημένα λαχανικά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά με το βρασμό. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά και τις ελιές. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10΄. Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως.

Mερίδες: 5
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
 

Πληκτρολογηστε και πατηστε αναζητηση