Αφράτοι λουκουμάδες "παραλίας"

- Οκτωβρίου 12, 2018
Υλικά
2 κούπες χλιαρό νερό
2 φακελάκια ξερή μαγιά
160 γρ ζάχαρη
125 γρ βούτυρο λιωμένο
800 γρ με 1 κιλό περίπου αλεύρι
2 κρόκους αυγών
2 βανίλιες
Λίγη μαρμελάδα ροδάκινο ή βερίκοκο
Ζάχαρη για το πασπάλισμα
Λάδι για τηγάνισμα

Βήματα
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, την μαγιά 3 κουταλιές σούπας από το αλεύρι και την ζάχαρη. Ανακατεύω καλά να διαλυθεί η μαγιά και αφήνω το μείγμα μου για 5' να αφρίσει η μαγιά

Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο,τους κρόκους, το αλάτι, τις βανίλιες και τα χτυπάμε λίγο να ενωθούν. Κατόπιν προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι (σε 3 δόσεις) και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μπορώ να ζυμώσω και με το χέρι αν δεν έχω μίξερ

Η ζύμη μου θα είναι ελαφρώς σκληρή αλλά με το φούσκωμα θα μαλακώσει. Την μεταφέρω σε ένα λαδωμένο μπολ και την σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα αφήνοντας τη να φουσκώσει για 30'(το καλοκαίρι) 45'(το χειμώνα)

Αφού περάσει ο χρόνος αναμονής χωρίζω το ζυμάρι μου σε 2 τμήματα και ανοίγω σε μετρίου πάχους φύλλο το κάθε τμήμα. Με στρογγυλό κουπάτ (το μέγεθος το ορίζεται μόνοι σας) κόβουμε λουκουμάδες και με ένα καπάκι από πλαστικό μπουκάλι νερού κάνουμε την τρύπα στη μέση

Σε ένα ταψί απλώνω αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρω πλέον τους σχηματισμένους λουκουμάδες σκεπάζοντας τους με καθαρή πετσέτα. Τους αφήνω για άλλη μια φορά να φουσκώσουν για ακόμα 30'

Τέλος τους τηγανίζω σε μπόλικο καυτό λάδι (προσοχή όχι πολύ και μου ξεραθούν). Σε μία πιατέλα τοποθετώ χαρτί κουζίνας και στραγγίζω τους λουκουμάδες μου. Τους αλείφω ελαφρώς με λίγη μαρμελάδα ίσα να κολλήσει η ζάχαρη. Βουτάω τους λουκουμάδες μου σε μπολ με ζάχαρη και φροντίζω να πάει παντού.

 

Πληκτρολογηστε και πατηστε αναζητηση