Mεγάλο ενδεχόμενο να δοθεί αποζημίωση στον Ριχάρδο

- Δεκεμβρίου 05, 2018
Σύμφωνα με το tilestwra Πέρα από το αστυνομικό και δικαστικό «φιάσκο» στο θέμα του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου και των υπόλοιπων που προφυλακίστηκαν για την υπόθεση της «μαφίας του χρυσού», η υπόθεση εξελίσσεται και σε προσωπικό φιάσκο του πρωθυπουργού, ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα να υιοθετήσει τις κατηγορίες χωρίς να γνωρίζει τι περιελάμβανε η δικογραφία.

To χειρότερο; Το αποτέλεσμα των κυβερνητικών ενεργειών είναι να χρυσώσουν στην κυριολεξία τόσο τον Ριχάρδο Μυλωνά όσο και τους υπόλοιπους επτά εμπλεκόμενους στην ιστορία του χρυσού οι οποίοι προφυλακίστηκαν, καθώς θα διεκδικήσουν δικαστικά –και εκ των πραγμάτων θα κερδίσουν- αποζημίωση για την προσβολή , δυσφήμιση και ηθική ζημιά που υπέστησαν από τις ενέργειες των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή των αστυνομικών και δικαστικών.

Με άλλα λόγια ο Έλληνας φορολογούμενος, μέσω των υπερφόρων που αναγκάζεται να καταβάλλει, θα πληρώσει στον Ριχάρδο Μυλωνά την αποζημίωση που θα διεκδικήσει δικαστικά για τα λάθη των κυβερνητικών και μη στελεχών.

Το δικαστικό-αστυνομικό σκέλος
Αφού καταναλώθηκαν τόνοι χαρτιού και μελανιού , αλλά και ατελείωτου τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου, εξελίχθηκε σε θρίλερ η αποφυλάκιση των 8 κατηγορουμένων οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης χρυσού.

Ειδικότερα, την Τρίτη η ανακρίτρια Σταυρούλα Μπελδέκα απέστειλε έγγραφο προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο οποίο γνωστοποιεί ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι κράτησης των 8 προφυλακισμένων για το φερόμενο κύκλωμα διακίνησης χρυσού και ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας για την άρση των περιοριστικών όρων.

Όμως, μέχρι στιγμής η Εισαγγελία δεν έχει δώσει ακόμη τη σύμφωνη γνώμη για την αποφυλάκιση των 8 κατηγορουμένων και προσπαθεί να μεταφέρει το πρόβλημα στο δικαστικό συμβούλιο.
Υπό αυτά τα δεδομένα οι 8 κατηγορούμενοι επί του παρόντος παραμένουν σε καθεστώς κράτησης.

Το έγγραφο της ανακρίτριας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναφέρει μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3.12.2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεθνής Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντών σχετικώς και σας προσκομίζω.

Έτσι, κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».

Κατόπιν αυτών, η επόμενη δικονομική κίνηση που αναμένεται να υλοποιήσουν σήμερα οι συνήγοροι των 8 είναι η κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής τους κράτησης.

Η απάντηση της ΑΑΔΕ (υπουργείο Οικονομικών) αποτελείται από έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και 2015, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελειωνιακή παράβαση του άρθρου 147 παρ5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό

Στην περίπτωση αυτή το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική αρχή φέρεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού. Η διαφορετική αυτή προσέγγιση σύμφωνα με πηγές από το χώρο της Δικαιοσύνης αποτυπώνει τη νομική διάσταση απόψεων που έχει προκύψει για την υπόθεση αυτή.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Στο μεταξύ μετά από αυτές τις εξελίξεις πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (διάβαζε Όλγα Γεροβασίλη) ανέφεραν χθες ότι για την πρόοδο της δικογραφίας για την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές έκαναν ανέφεραν ότι για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, ανέφεραν ότι η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το πράσινο φως των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας μάλιστα τόσο οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης.

Μάλιστα, δεν παρέλειψαν να αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι η επιχείρηση αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου 2018 αλλά αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή επειδή υπήρχαν κενά στη δικογραφία.

Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ρίχνουν την αποκλειστική ευθύνη στη Δικαιοσύνη, καθώς με διαρροές κατέστησαν σαφές ότι η υπόθεση από την αρχή έως το τέλος βρισκόταν υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση εισαγγελέων.

Από την άλλη πλευρά κύκλοι των δικαστικών αρχών κάνουν λόγο ότι όλοι οι δικαστές δεν είναι του «Δέκα» και κάτω από το βάρος των Πρωθυπουργικών εξαγγελιών και τις χρονικής πίεσης ότι μέσα σε 5 μέρες πρέπει να καθοριστεί η τύχη 66 εμπλεκομένων προσώπων, δικαιολογούνται άθελα λάθη και πολύ περισσότερο όταν γίνονται μεταγενέστερες κινήσεις αποκατάστασης των πραγμάτων.
 

Πληκτρολογηστε και πατηστε αναζητηση