Ό,τι γίνεται φεύγει με screenshots στους κολλητούς

- Δεκεμβρίου 12, 2018
Εν έτει 2018 κι όπου να ‘ναι 2019, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς επικοινωνούμε πολλές ώρες της ημέρας απ’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είτε προτιμούμε το messenger, το instagram, το whatsapp, είτε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, όλοι από κάπου ανταλλάζουμε συνεχώς μηνύματα.

Συνήθως, υπάρχουν μία-δύο συνομιλίες που είναι πάντα πρώτες στη σειρά κι αυτές είναι οι συνομιλίες με τους κολλητούς μας. Εκεί μέσα επικρατεί μια χαώδης κατάσταση την οποία μόνο οι δύο που τη βλέπουν και τη ζουν μπορούν να την κατανοήσουν. Αν τυχόν ανοιχτεί αυτή η συνομιλία από κάποιον τρίτο, το πιο πιθανόν να χρειαστεί να μετακομίσουμε άμεσα στην Ανταρκτική, να γίνουμε οι πρώτοι μόνιμοι κάτοικοί της και να κάνουμε παρέα με τους πιγκουίνους, ελπίζοντας πως δε θα μας ξαναβρεί ποτέ κανείς.

Το ξέρουμε καλά το έργο. Αναφερόμαστε σε εκείνη τη συνομιλία που δεν έχει καμία απολύτως συνοχή, γιατί τα άσχετα μεταξύ τους screenshots κάνουν παρέλαση και τα μηνύματα δεν κάνουν ούτε μία παύση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Απλούστατα, για ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω μας οφείλουμε να ενημερώνουμε τους κολλητούς. Περπατάμε στο δρόμο και ξαφνικά μας στέλνει το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει; Σοκ, πανικός, εγκεφαλικό, screenshot στους κολλητούς. Μαλώνουμε με κάποιον και ψάχνουμε υποστήριξη και γνώμη για το τι θα πούμε; Screenshot στους κολλητούς. Βλέπουμε κάτι στα social που μας παραξένεψε ή μας έκανε να γελάσουμε; Εννοείται, στέλνουμε screenshot στους κολλητούς, είναι νόμος! Γενικά δεν κρατάμε σχεδόν ποτέ τίποτε για τους εαυτούς μας και μόνο, δεν είμαστε και τίποτα εγωιστές.

Αλήθεια, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ για πόσα διαφορετικά πράγματα στέλνουμε αυτά τα περίφημα στιγμιότυπα οθόνης; Αν στο κινητό έχουμε 500 φωτογραφίες, οι μισές σίγουρα είναι screenshots που ανταλλάξαμε με τους κολλητούς ή που πρόκειται να τους στείλουμε.

Είναι, βέβαια, και κάτι που μας προβλημάτισε σίγουρα όλους σε κάποια στιγμή. Όσες φορές έχει τύχει να κάνουμε screenshot σε κάποια φωτογραφία, σε κάποιο story στο Instagram ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, λίγα δευτερόλεπτα μετά έτυχε να αγχωθούμε για το αν η εφαρμογή φρόντισε να ενημερώσει τον χρήστη που «παρακολουθούμε» για το τι ακριβώς κάναμε. Πόσες φορές το σκεφτήκαμε αυτό πριν κάνουμε ένα screenshot; Όντως υπάρχουν εφαρμογές που ειδοποιούν τον χρήστη όταν κάποιος κάνει screenshot και κάπως έτσι γκρεμίζονται όλα τα όνειρά μας και γινόμαστε ομαδικά ρεζίλι.

Έπειτα είναι κι ακόμα κάτι, εξίσου σημαντικό. Δε φτάνει μόνο ότι ειδοποιούνται σε ορισμένες εφαρμογές για τα screenshot, πάμε κι εμείς και τους τα στέλνουμε κατά λάθος. Χωρίσαμε με τον Χ κι έβαλε φωτογραφία ότι είναι για ποτό με την Ψ, αλλά εμείς σαν κλασικά ούφο που θέλουμε να στείλουμε screenshot στους κολλητούς για να αρχίσουμε το θάψιμο, θα στείλουμε φυσικά τη φωτογραφία στον Χ, και κάπως έτσι θυμόμαστε ξανά το ενδεχόμενο για τη μετανάστευση που λέγαμε πιο πάνω.

Δε λέω, καλή η τεχνολογία, μας διευκολύνει και με το παραπάνω κι ειδικά τα screenshots μας έχουν λύσει πραγματικά τα χέρια στις «ώρες αιχμής». Εκεί, δηλαδή, που χρειάζεται να μιλήσουμε 20 λεπτά στο τηλέφωνο με τους κολλητούς για να εξηγήσουμε ποιος, τι, πού, πότε και γιατί, με 2-3 στιγμιότυπα οθόνης ξεμπερδέψαμε και ξέρουν ακριβώς κάθε λεπτομέρεια. Μπορούν να μάθουν αναλυτικά τα νέα μας, πώς πάει το φλερτ ή ο τσακωμός, λες και συμμετέχουν κανονικά στη συζήτηση, χωρίς καν να είμαστε τετ α τετ. Σε ορισμένες περιπτώσεις κιόλας, το screenshot λειτουργεί κι ως πειστήριο ή αποδεικτικό στοιχείο προς υπεράσπισή μας, οπότε αυτό κι αν είναι θετικό.

Γενικά, ό,τι γίνεται και μας κινεί την προσοχή, είτε θετικά είτε αρνητικά, φεύγει στους κολλητούς με screenshot. Γι’ αυτό το λόγο, η συνομιλία μας θα είναι 24/7 ενεργή και θα ανανεώνεται συνεχώς. Είτε πρόκειται για κουτσομπολιό, είτε για γέλιο, είτε για κλάματα. Τα μηνύματα δίνουν και παίρνουν ακατάπαυστα κι αυτό θα γίνεται πάντα, ή τουλάχιστον για όσο δε μεταναστεύσουμε όντως κάπου μακριά.

Ο λόγος είναι απλός. Θέλουμε να κρατάμε ενήμερους τους κολλητούς, κι αυτοί εμάς, για όλα όσα μας περιτριγυρίζουν. Κι αν κάτι δεν πέσει στην υπόληψή μας ή δεν το δούμε, και μας αφορά, δεν αγχωνόμαστε καθόλου… Το μόνο σίγουρο είναι πως θα το δουν οι κολλητοί και θα μας το στείλουν με screenshot.
pillowfights.gr - Μύρια Κυριάκου
 

Start typing and press Enter to search