Τρόμος στην Ιαπωνία: Ψάρια βαθέων υδάτων ξεβράστηκαν στην στεριά – Πώς συνδέονται με σεισμούς και τσουνάμι

- Φεβρουαρίου 02, 2019
Φόβους για επικείμενες φυσικές καταστροφές εκφράζουν οι κάτοικοι της Ιαπωνίας μετά από την αλίευση σπάνιων ψαριών των βαθέων υδάτων, που πιστεύεται πως είναι προάγγελοι σεισμών και τσουνάμι.

Την Παρασκευή, δύο ψάρια – κουπιά (έτσι ονομάζονται) εντοπίστηκαν στα δίχτυα ψαρά στην βόρεια περιφέρεια της Τογιάμα, ανεβάζοντας τον αριθμό που έχουν βρεθεί αυτή την εποχή, σε επτά.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένα άλλο ψάρι κουπί μήκους 3,2 μέτρων είχε ξεβραστεί στην παραλία της Τογιάμα Μπέι, ενώ ένα άλλο 4 μέτρων είχε μπερδευτεί στα δίχτυα ψαρά στο λιμάνι του Ιμίζου.

Τα συγκεκριμένα ψάρια ζουν συνήθως σε βάθος μεταξύ 200 και 1.000 μέτρων και έχουν ένα χαρακτηριστικό ασημένιο δέρμα και κόκκινα πτερύγια.

Παραδοσιακά είναι γνωστά ως «Ryugu no tsukai» στα Ιαπωνικά, ή ο «Αγγελιοφόρος από το Παλάτι του θαλάσσιου Θεού» με τον θρύλο να αναφέρει πως βγαίνουν στις ακτές ενόψει υποθαλάσσιων σεισμών.

Οι επιστήμονες όμως αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση πως τα θαλάσσια αυτά τέρατα εμφανίζονται την περίοδο των μεγάλων καταστροφών, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε 1005 αυτή την πιθανότητα» ανέφερε στο CNN, ο επικεφαλής του Ενυδρείου Uozu, Καζούσα Σάιμπα.

«Η παρουσία τους θα μπορούσε να οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη ή να πρόκειται για έναν λόγο που απλά δεν γνωρίζουμε».

Η φήμη του ψαριού – κουπί ως προάγγελος καταστροφικών φαινομένων, ενισχύθηκε μετά τον σεισμό της Φουκουσίμα το 2011 και το επακόλουθο τσουνάμι, το οποίο σκότωσε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους. Τότε, τουλάχιστον 12 τέτοια ψάρια είχαν ξεβραστεί σε ακτές της Ιαπωνίας, έναν χρόνο πριν την καταστροφή, σύμφωνα με το Kyodo News.

Την θεωρία αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται και ο Κιγιόσι Γουαντατσούμι, ειδικός στην οικολογική σεισμολογία και διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης e-PISCO, που μελετά σημάδια σεισμών, λέγοντας: «Τα ψάρια των βαθιών νερών που ζουν κοντά στον πυθμένα της θάλασσας είναι πιο ευαίσθητα στις κινήσεις των ενεργών ρηγμάτων από ότι εκείνα που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας». Αλλά πρόσθεσε πως τα ψάρια αυτά δεν φαίνεται να συνδέονται άμεσα με σεισμούς.


Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 魚津水族館 公式 (@uozuaquarium_official) στις


#うおすいレア生物 #またまた❗️ #リュウグウノツカイ 昨日、魚津市経田の海岸でリュウグウノツカイが打ち上げられているのが発見されました❗️全長は323cm。 富山湾では今年度5例目です。 あいにく今回発見されたものは 鳥につつかれ損傷が激しかったので、解剖などを行い研究用にしました。 前回獲れたリュウグウノツカイは 2/2(土)と2/3(日)の2日間限定で展示しますよ⤴⤴ 全長394.8cm。 今回はタッチOK🙆‍♂️ 深海魚ファンは見逃せませんよね〜🙌🙌 #幻の魚 #oarfish #deepsea #nature #beautiful #魚 #珍魚 #さかな #魚津水族館公式 #魚津水族館 #水族館 #富山 #uozuaquarium #aquarium #uozuaquariumofficial #限定 #レア #魚津 #経田 #背ビレ腹ビレ美しい #花魁
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 魚津水族館 公式 (@uozuaquarium_official) στις


#うおすいレア生物 #またまたまた #リュウグウノツカイ 2/2、2/3限定展示‼️ 昨日、新湊の定置網でリュウグウノツカイが水揚げされましたっっ🐉 今度の大きさは301.8cmとなっております👍✨ これで今年度7例目です❗️ 前回獲れたリュウグウノツカイと一緒に2匹並べて展示をします❗️ そして今回もリュウグウノツカイの体に触れちゃえます😆✨ さて、どんな感触かな? リュウグウノツカイが2匹も並んでる姿なんて魚津水族館でしか見れないんじゃないですか❗️❓ 写真撮影待ってるぜ✌️ #幻の魚oarfish#deepsea#nature#beautiful#魚#珍魚#さかな#魚津水族館公式#魚津水族館#水族館#富山#uozuaquarium#aquarium#uozuaquariumoffcial#限定#レア#魚津#新湊#でけぇ#7匹目#どんどん上がる#レア感#写真撮影#タッチOK🙆‍♀️#2匹同時展示#うおすい初#ダイオウイカ来ないかなー
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 魚津水族館 公式 (@uozuaquarium_official) στις
 

Πληκτρολογηστε και πατηστε αναζητηση