Δασκαλάκης: «Η ...ήττα του Σάκη Ρουβά στη Γιουροβίζιον με έκανε διάσημο»

- Φεβρουαρίου 27, 2019
Οι αποκαλύψεις που έκανε ο διεθνούς φήμης ΄Ελληνας επιστήμονας στην εκπομπή «Στα άκρα».

Ηταν κάπου εκεί στο 2009 όταν ένας άγνωστος χρήστης έγραψε στο twitter:

«Ρε παιδιά τι χώρα είμαστε εμείς, που κλαίμε που δεν πήραμε το βραβείο στην Eurovision, αλλά δεν χαιρόμαστε που πήραμε το καλύτερο βραβείο στην επιστήμη των υπολογιστών;».

Κάπως έτσι έγινε viral το #Σάκης  ή Δασκαλάκης στο οποίο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο διεθνής Έλληνας επιστήμονας Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ο οποίος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Άκρα» με την Βίκυ Φλέσσα, το βράδυ της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου 2019. Ο ίδιος μίλησε, στο πρώτο μέρος της συνέντευξης, για το έργο του, την ζωή του, τα μαθηματικά, τα φοιτητικά του χρόνια και φυσικά για τον γρίφο του Nash, τον άλυτο επί 60 χρόνια γρίφο του νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, τον οποίο και κατάφερε να λύσει ως φοιτητής.


Ο καθηγητής του MIT αποκάλυψε μερικά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για εκείνον.

Ξεκινώντας από την περίοδο που ως παιδί έκανε διακοπές στην Κρήτη και στην συνέχεια μιλώντας για τα μαθητικά του χρόνια στο πρότυπο σχολείο «Βαρβάκειο» καθώς και για τα φοιτητικά του χρόνια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης συστήθηκε ξανά στους τηλεθεατές.

Μια χαρακτηριστικά άγνωστη ιστορία είναι το ότι ο ίδιος πήρε πτυχίο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με βαθμό σχεδόν άριστα, δηλαδή 9,98, καθώς στα 5 χρόνια φοίτησής του είχε πάρει σε όλα τα μαθήματα 10, εκτός από ένα, που πήρε 9.


«Τελείωσα με 9,98. Σε αυτό που πήρα 9 ήταν στο μάθημα της μακροοικονομίας. Οι βαθμοί για μένα δεν ήταν ποτέ στόχος, ωστόσο ήμουν τελειομανής, πράγμα το οποίο είναι και φρένο γιατί μερικές φορές μπορεί να σε ακινητοποιήσει. Το τέλειο ποτέ δεν θα το πετύχεις, πρέπει να βάλεις μία ιεράρχηση», ανέφερε στην συνέντευξή του ο Ελληνας επιστήμονας.

Ο περίφημος γρίφος του Nash

«Αποφάσισα πως το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας θα είναι η θεωρία παιγνίων μόλις γύρισα από Αμερική. Ετσι πήρα ένα από τα πιο πρόσφατα papers που είχε δημοσιεύσει ο μέντοράς μου, Χρήστος Παπαδημητρίου μαζί με έναν μεταπτυχιακό φοιτητή και συνειδητοποίησα πως μέσα στο paper υπήρχε ένα ανοιχτό πρόβλημα. Ετσι αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό», είπε ο ίδιος αναφερόμενος στην διπλωματική του εργασία με την οποία και έλυσε τον γρίφο του Nash.

Μετά την επιτυχία του ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης συναντήθηκε με τον ίδιο Τζον Φορμπς Νας με τον οποίο και όπως ανέφερε έκανε μία από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις της ζωής του.

«Περίμενα, ήθελα να γίνει αυτή η συζήτηση. Ο Νας είναι ενας θρύλος. Με ενδιέφερε πολύ η συζήτηση μαζί του. Ηταν ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και εκτός από το μυαλό του , ήταν μία ασκητική φιγούρα, μπορούσες να ανταλλάξεις πολλές πληροφορίες, αλλά δεν έβλεπες κάποια έκφραση στο πρόσωπο του, όπως θα έβλεπες σε κάποιον άλλον» ανέφερε ο καθηγητής του MIT, λέγοντας πως το ανέκφραστο πρόσωπό του ήταν και αυτό που του έκανε τόσο εντύπωση.

#Σάκης ή Δασκαλάκης

Τέλος ο Ελληνας επιστήμονας αποκάλυψε πως έγινε γνωστός στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως για όλα «φταίει» ο Σάκης Ρουβάς.

«Το 2009 που αποφασίζει ο διεθνής οργανισμός επιστήμης των υπολογιστών ACM να μου δώσει το καλύτερο βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην επιστήμη των υπολογιστών. Η ανακοίνωση έγινε συγχρόνως με την Eurovision, όπου εκείνη την χρονιά ο Σάκης Ρουβάς είχε αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα και όλος ο κόσμος περίμενε με αγωνία ο Σάκης να πάρει το πρώτο βραβείο. Δυστυχώς ο Σάκης δεν πήρε το πρώτο βραβείο και υπήρχε μία γενική κατήφεια στους Ελληνες. Κάποιος στο Τwitter τον οποίο δεν γνωρίζω, έστειλε ένα tweet στους φίλους του νομίζω το οποίο έλεγε «Σάκης ή Δασκαλάκης» και γράφει ένα μικρό μήνυμα τύπου «ρε παιδιά τι χώρα είμαστε εμείς που κλαίμε που δεν πήραμε το βραβείο στην Eurovision αλλά δεν χαιρόμαστε που πήραμε το καλύτερο βραβείο στην επιστήμη των υπολογιστών». Μετά από αυτό το tweet λοιπόν ένας blogger, μάλλον φοιτητής του πολυτεχνείου, έγραψε ένα ίδιο post με τα ίδια παράπονά με αποτέλεσμα αυτό να διαδοθεί και εγώ να γίνω γνωστός στους Ελληνες», αποκάλυψε ο «Ελληνας Αϊνστάιν»
 

Πληκτρολογηστε και πατηστε αναζητηση