Η ιατρική εξήγηση για τη μυστηριώδη πρωινή στύσn

- Φεβρουαρίου 22, 2019
Ένα περίεργο φαινόμενο της ζωής του άντρα στο μικροσκόπιο της επιστήμης

Γιατί έχουν οι άντρες πρωινή στύσn και πώς μπορεί αυτή να λειτουργήσει ως δείκτης στυτικών προβλημάτων;

Την απάντηση έχει ο ουρολόγος Ryan Berglund της Κλινικής του Κλίβελαντ των ΗΠΑ, ο οποίος είναι εδώ για να μας λύσει κάθε απορία. Η πρωινή στύσn, ή καλύτερα η νυχτερινή στύσn, μας λέει, έχει λόγο που συμβαίνει.

Για όλα ευθύνεται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, εξηγεί, αυτό ελέγχει τη στύσn. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα μας προετοιμάζει για δράση, για φυγή ή πάλη, και το παρασυμπαθητικό κρατά σε εγρήγορση τον oργανισμό όταν το σώμα ξεκουράζεται. Είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για την πέψη, την αποβολή των υπολειμμάτων και τη σeξουαλική διέγερση.

Αυτός είναι ο λόγος που λαμβάνουν χώρα οι ακούσιες στuσεις που συμβαίνουν όσο κοιμόμαστε, το γεγονός ότι το παρασυμπαθητικό δουλεύει όσο έχουμε τα μάτια μας κλειστά.

Ο γιατρός λέει μάλιστα πως ο όρος «πρωινή στύσn» είναι παραπλανητικός, καθώς αυτές οι αθέλητες στuσεις λαμβάνουν χώρα αρκετές φορές μέσα στη νύχτα. Απλώς είναι πιθανότερο να τις αντιληφθούμε το πρωί που ξυπνάμε, πιστεύοντας πως είναι ένα πρωινό φαινόμενο.


Ο Berglund εξηγεί επίσης πως οι λογής ερμηνείες που έχουν κατά καιρούς προταθεί για την πρωινή στύσn, όπως τα όνειρα ή η γεμάτη ουροδόχος κύστη, παίζουν αναμφίβολα κάποιον ρόλο, συνδέονται όμως και πάλι με το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, μας λέει, όταν βλέπουμε όνειρα δηλαδή, το παρασυμπαθητικό είναι πιο δραστήριο, γεγονός που συμβάλλει στη στύσn.

Αν μάλιστα το όνειρο είναι εpωτικού περιεχομένου, τότε αυτό μπορεί να καταλήξει άνετα σε μια ωραιότατη βραδινή στύσn (ή και εκσπερμάτιση, υποδεικνύει). Όπως συμβαίνει και με μια γεμάτη κύστη, μπορεί να πιέσει και να διεγείρει τα νεύρα του πέους και τα αιμοφόρα αγγεία του. Όσο για την ηλικία της πρωινής στύσnς, δεν υπάρχει όριο εδώ, καθώς όπως μας λέει ακόμα και τα έμβρυα έχει καταγραφεί πως έχουν στύσn μέσα στη μήτρα.

Μπορούν όμως να μας πουν κάτι αυτές οι πρωινές στuσεις για τη στυτική δυσλειτουργία; Ο ουρολόγος ισχυρίζεται πως η στυτική δυσλειτουργία είναι πολυπαραγοντική και το μόνο που μπορεί να αποκαλύψει ενδεχομένως η πρωινή στύσn είναι η φύση της παθολογίας, αν είναι σωματική ή ψυχολογική δηλαδή.

Το μόνο που μπορούμε να συνάγουμε από την πρωινή στύσn ως ένδειξη είναι αποκλειστικά η διάρκειά της. Αν κάποια στιγμή αρχίσει δηλαδή και διαρκεί περισσότερο από ό,τι συνήθως, τότε οφείλουμε να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.
 

Πληκτρολογηστε και πατηστε αναζητηση