Ο τέλειος σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 κορυφαίοι σεφ προτείνουν

- Μαρτίου 15, 2019
Διαφήμιση
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι αναμφισβήτητα το γλυκό που έχει την τιμητική του την περίοδο της Σαρακοστής αφού είναι πεντανόστιμος και η παρασκευή του είναι σχετικά εύκολη. Για να ξεφύγετε από τα… τετριμμένα, δοκιμάστε 3 παραλλαγές του σιμιγδαλένιου χαλβά όπως τις προτείνουν ο Άκης Πετρετζίκης, η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και ο Στέλιος Παρλιάρος. Κάτι θα ξέρουν, δεν μπορεί…


Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι από τον Άκη Πετρετζίκη


*Φωτογραφία: akispetretzikis.com

Τι θα χρειαστείτε
Για τον χαλβά

1 κούπα λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό ηλιέλαιο)

2 κούπες σιμιγδάλι (μία κούπα χοντρό, μία κούπα ψιλό)

3 κούπες ζάχαρη

4 κούπες νερό

1 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

150 γραμμάρια αμύγδαλο φιλέ ή λευκό (χωρίς φλούδα)

Για το πορτοκάλι

1 πορτοκάλι

Επιπλέον νερό για να βράσουμε το πορτοκάλι

Τι πρέπει να κάνετε
Ψήνετε το αμύγδαλο σε ένα ρηχό ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα, σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 150 βαθμούς στον αέρα. Βράζετε το πορτοκάλι σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό για μια ώρα. Το πορτοκάλι πρέπει να είναι πάντα καλυμμένο με αρκετό νερό. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον νερό όσο βράζει. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το πορτοκάλι από τη φωτιά, το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει. Έπειτα, το κόβοετε στη μέση, το στύβετε πολύ καλά και αφαιρείτε και πετάτε την πούλπα και τυχόν κουκούτσια. Το υπόλοιπο πορτοκάλι το βάζετε στο μούλτι και το χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να το χρειαστείτε.

Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, σοτάρετε το λάδι με το σιμιγδάλι και τα αρωματικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι και όχι να καεί. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά (4 κούπες νερό, 3 κούπες ζάχαρη) μαζί με το πορτοκάλι – εκτός από το αμύγδαλο- και ανακατεύετε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει.

Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο, όταν το πορτοκάλι ξεκολλάει από μόνο του από τον πάτο της κατσαρόλας (μόλις γυρίσετε την κατσαρόλα λίγο στο πλάι). Μόλις ετοιμαστεί,, προσθέτετε και το αμύγδαλο και ανακατεύετε. Σε περίπτωση που δείτε ότι το μίγμα πάει να «καεί», χαμηλώνετε τη φωτιά. Μετά, το βάζετε το μείγμα σε μία φόρμα 20 εκατοστών και σε 5 λεπτά ξεφορμάρετε. Τρώγεται ζεστός και κρύος και συνδυάζεται με παγωτό βανίλια.
Διαφήμιση
 

Πληκτρολογηστε και πατηστε αναζητηση