Παναγία των Παρισίων: Πάνω από 750 εκατ. ευρώ οι δωρεές για την ανοικοδόμηση

- Απριλίου 16, 2019
Tα 600 εκατομμύρια ευρώ ξεπέρασαν οι δωρεές πάμπλουτων Γάλλων και μεγάλων βιομηχανικών ομίλων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κυβέρνησης Μακρόν για την αποκατάσταση των ζημιών στον καθεδρικό ναό  της Παναγίας των Παρισίων.

Ανάμεσα στους χορηγούς είναι η εταιρείας κολοσσός στο χώρο των καλλυντικών,  L’Oreal, η οικογένεια Αρνό με τον διάσημο οίκο μόδας  LVMH και ο πολυεκατομμυριούχος Φρανσουά Ανρί Πινό .

Ο Στεφάν Μπερν, διάσημος Γάλλος τηλεπαρουσιαστής και δηλωμένος ομοφυλόφιλος έχει αναλάβει να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για την ανοικοδόμησης της Παναγίας των Παρισίων.

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον είκοσι χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών.
«Θα χρειαστούν «από δέκα έως 20 χρόνια τουλάχιστον για την πλήρη αποκατάσταση του καθεδρικού ναού», δήλωσε ο διάσημος παρουσιαστής εκπομπών ιστορικού περιεχομένου Στεφάν Μπερν, στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Πριν από ένα χρόνο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν είχε αναθέσει στον Μπερν να βρει χρηματ οδότες για την εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου.

Δωρέα 300 εκατ. από δύο οικογένειες

Ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό ανακοίνωσαν τη «δωρεά» 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ νωρίτερα η οικογένεια Πινό είχε «υποσχεθεί» ακόμα 100 εκατομμύρια

Ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό ανακοίνωσαν τη “δωρεά” 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

“Η οικογένεια Αρνό και ο όμιλος LVMH, σε αλληλεγγύη σε αυτήν την εθνική τραγωδία, συνεργάζονται για την ανοικοδόμηση αυτού του διακεκριμένου καθεδρικού, συμβόλου της Γαλλίας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ενότητάς της”, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Ο όμιλος LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) ιδρύθηκε το 1987 και είναι διεθνώς η μεγαλύτερη επιχείρηση στην κατασκευή και διανομή από επώνυμα ήδη πολυτελειας. Το όνομα προέρχεται από τον οίκο πολυτελειας Louis Vuitton και τα οινοποιεία Hennessy και Moët et Chandon και έδρα της επιχείρησης είναι το Παρίσι.

Την ίδια ώρα και η γαλλική οικογένεια βιομηχάνων Πινό, η οποία προεδρεύει του ομίλου Kering, αποδέσμευσε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μέσω της εταιρείας της επενδύσεων Artemis, όπως ανακοίνωσε στο AFP ο πρόεδρός της Φρανσουά-Ανρί Πινό.

“Η τραγωδία αυτή συγκλονίζει όλους τους Γάλλους και πέραν αυτών όσους ενώνουν οι πνευματικές αξίες. Απέναντι σε ένα τέτοιο δράμα, ο καθένας εύχεται να αναγεννηθεί το ταχύτερο δυνατό αυτό το κόσμημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”, επισημαίνει ο Πινό σε ανακοίνωσή του.

Ένα ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ αποδεσμεύτηκε “για να μετάσχουμε στην προσπάθεια που θα χρειαστεί για την πλήρη ανοικοδόμηση της Νοτρ-Νταμ”, προσθέτει.

Το εμβληματικό μνημείο στο Παρίσι είχε τυλιχθεί στις φλόγες για 12 ώρες μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς χθες που κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τη δομή του και προκάλεσε την κατάρρευση του βέλους του από ύψος 93 μέτρων.

Ο όμιλος Kering -προηγουμένως Pinault-Printemps-Redoute (PPR)- είναι ο δεύτερος παγκοσμίως όμιλος σε είδη πολυτελείας, μετά τον LVMH, και έχει κυρίως τις μάρκες Gucci, Yves Saint Laurent και Boucheron.

Τράπεζες, δήμοι και επιχειρήσεις στο πλευρό της Notre Dame

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ της Fimalac θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του βέλους του ναού με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όσα και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.

Παράλληλα, η τράπεζα Credit Agricole, μέσω του ιδρύματός της, προσφέρει άλλα 5 εκατομμύρια, ενώ 10 εκατομμύρια δίνει η Societe Generale. Και το συνολικό ποσό αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, μετά την έκκληση που απηύθυνε στα μέλη της η γαλλική ομοσπονδία εργοδοτών. Έτσι, ο όμιλος λιανικού εμπορίου Casino (καταστήματα Franprix και Monoprix) θα στηρίξει επίσης ενώ ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Cap Gemini χορήγησε 1 εκατομμύριο.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είπε ότι η πόλη θα συμβάλει στην προσπάθεια με το ποσό των 50 εκατομμυρίων και σκοπεύει εντός των επόμενων εβδομάδων, να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών. Η περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς θα αποδεσμεύσει άλλα 10 εκατομμύρια για να βοηθήσει την αρχιεπισκοπή να ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης.

Ακολούθησαν πολλές κοινότητες, περιφέρειες και συλλογικότητες απ’ όλη τη Γαλλία (Ρεν, Νάντη, Μπορντό, Τουλούζη…) που προσέφεραν μικρότερα ποσά, από 1,5 μέχρι 2 εκατομμύρια.

Και η Apple ανακοίνωσε ότι θα  παρέχει βοήθεια

Η τραγωδία της Παναγίας των Παρισίων δεν άφησε  ασυγκίνητη ούτε την Apple. Διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της, Τιμ Κουκ, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει τη δική της χρηματική συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών του ναού.

Μέχρι στιγμής  πάντως δεν έχει ανακοινώσει το ποσό που θα προσφέρει.

«Είμαστε συντετριμμένοι με τον γαλλικό λαό και  όλον τον κόσμο που θεωρεί σύμβολο ελπίδας τη Notre Dame. Είμαστε  ανακουφισμένοι που όλοι είναι ασφαλείας. H Apple θα προχωρήσει  σε δωρεά για  την αποκατάσταση της πολύτιμης κληρονομιάς για τις επόμενες  γενιές», έγραψε ο Τιμ Κουκ στο Twitter.
 

Start typing and press Enter to search