Η καύση του Ιούδα – Ένα άθλιο έθιμο

- Απριλίου 30, 2019
Μια αναγνώστρια, με τα αρχικά Κ.Π. μου έστειλε το παρακάτω ημέιλ. Επειδή το ότι κάτι συνηθίζεται να γίνεται (είναι «έθιμο») δε σημαίνει πως είναι υποχρεωτικό να γινεται για πάντα.

Ένα από τα χειρότερα έθιμά μας, που τελικά καταδεικνύει τον σκοταδισμό του μέσου Έλληνα

Γεια σας

Αποφάσισα να στείλω αυτό το email από καθαρή αγανάκτηση. Βλέπω στο Facebook φωτογραφίες από το “κάψιμο του Ιούδα” ένα έθιμο που μάλλον έχει πολλά να πει για τα ράμματα της γούνας μας.


Βλέπω ανθρώπους γεμάτους χαρά να καίνε ένα ανθρώπινο ομοίωμα και πραγματικά απορώ αν ζούμε ακόμα στον Μεσαίωνα.

Ο Ιούδας ήταν πρώτα από όλα μαθητής και υποστηρικτής του Χριστού (αν επιλέξουμε να πιστέψουμε γενικά στην ύπαρξη ενός τέτοιου προσώπου, ιστορικά ή θρησκευτικά), ιδιότητα που ξεχνάμε, γιατί έχουμε συνηθίσει μάλλον να κρατάμε τα κακώς κείμενα, και να φτιαχνομαστε με το δράμα και το κακό που μόνο οι άλλοι προκαλούν, και ποτέ εμείς! Είναι λοιπόν, τελικώς, ένας ασυγχώρητος προδοτης που κάθε χρόνο θα πρέπει να ρίχνεται στην πυρά από όλους εμάς τους αναμάρτητους!


Ξεχνάμε βέβαια πως το “σχέδιο” προέβλεπε έναν προδότη (άρα αν δεν ήταν αυτός, φαντάζομαι θα έπρεπε να βρεθεί άλλος) και κυρίως επιλέγουμε να ξεχνάμε πως μετάνιωσε

Ο Ιησούς (για όσους πιστεύουν) κήρυξε την αγάπη και τη μεταμέλεια, σωστά;
Και ο Ιούδας μετάνιωσε και στην ανάγκη του να τιμωρηθεί και να λυτρωθεί αυτοκτόνησε, σωστά;

Συχνά (αν όχι πάντα) η καύση του Ιούδα γίνεται με μια κρεμασμένη κούκλα! Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι λησμονουμε πως αυτός ο άνθρωπος μετανόησε και έψαχνε τη λύτρωση, αλλά και ότι γουστάρουμε να τον “καίμε” κρεμασμένο, μετανιωμένο και νεκρό δηλαδή. Άρα βεβηλώνουμε και νεκρό; Και γουστάρουμε να βρίσκουμε ένα θύμα κάθε χρόνο να το ρίχνουμε στην πυρά, να νιώθουμε δίκαιοι και γεμάτοι εξουσία!


Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ένα από τα αθλιοτερα έθιμα που διατηρούμε, που δυστυχώς καταδεικνύει τον σκοταδισμό που κυριαρχεί στο νου του μέσου Έλληνα! Ας μην απορούμε που στην Ελλάδα σήμερα το βασικότερο ταλέντο που καλλιεργείται είναι ο λεκτικός λιθοβολισμός. Όλοι μας ξέρουμε πολύ καλά να κατηγορουμε τους άλλους! Τόσο καλά που μόλις αυτό έκανα και εγώ!

Φιλιά πολλά (και όχι σαν του Ιούδα)

ΚΠ - mikropragmata.lifo.gr
 

Start typing and press Enter to search