Άρωμα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καλεί το στρατό σε εξέγερση

- Απριλίου 30, 2019
Την ώρα που ο Χουάν Γκουαϊδό καλούσε το στρατό "να προστατεύσει το σύνταγμα της χώρας" η κυβέρνηση Μαδούρο ισχυρίζεται ότι απέτρεψε πραξικόπημα.

Στα άκρα φαίνεται ότι οδηγείται η κατάσταση στη Βενεζουέλα μετά τις εξελίξεις της Τρίτης στο Καράκας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουαν Γκουαϊδό εμφανίστηκε σε video στο οποίο καλούσε το στρατό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του έτσι ώστε "να προστατέψει το σύνταγμα της χώρας".
Στο εν λόγω video πίσω από τον Γκουαϊδό (στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας όπως βεβαιώνει δημοσιογράφος του Reuters) φαίνονται στρατιώτες που όπως τόνισε ο ίδιος, έθεσαν εαυτούς στη διάθεση των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων. Εγινε επίσης γνωστό, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, ότι οι εν λόγω ένοπλοι απελευθέρωσαν τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, Λεοπόλδο Λόπες.


O πατέρας του Λόπες από τη Βοστώνη όπου βρίσκεται τόνισε ότι "σήμερα αρχίζει η επιχείρηση ελευθερίας σ' όλη τη Βενεζουέλα για να πέσει το καθεστώς του Μαδούρο".

Λίγα λεπτά αργότερα ο υπουργός πληροφοριών της κυβέρνησης Μαδούρο τόνισε ότι αυτό το "μικρό" πραξικόπημα αποκρούστηκε και κάλεσε τον κόσμο να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Αναφέρθηκε επίσης ότι στην περιοχή από την οποία μίλησε ο Γκουαϊδό έγινε χρήση δακρυγόνων.

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα

Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Ταξιδεύει εκτός της πρωτεύουσας Καράκας όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο προκειμένου ο τελευταίος να παραιτηθεί. Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαϊδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.
 

Start typing and press Enter to search