Ψυχολόγος: Βλέποντας «Τα Φιλαράκια» μπορείς να μειώσεις το άγχος. Να γιατί

- Ιουνίου 23, 2019
Υπάρχουν επιχειρήματα και υπέρ και κατά αυτής της άποψης

Ο Marc Hekster, κλινικός ψυχολόγος στην κλινική Summit στο Λονδίνο, είπε στη Metro ότι το να βλέπεις «τα Φιλαράκια» και άλλες παρόμοιες σειρές, όπου εμφανίζεται ένα πρόβλημα και οι χαρακτήρες το αντιμετωπίζουν σε λιγότερο από 30 λεπτά, μπορεί να σου μειώσει το άγχος. «Έχοντας δουλέψει για πάνω από 20 χρόνια με άτομα που έχουν άγχος, μπορώ να συμπεράνω ότι μεταξύ άλλων παραγόντων, είναι οι σειρές σαν Τα Φιλαράκια ή το Big Bang Theory που βοηθούν», είπε.

Για τον Hekster, η γαλήνια φύση αυτών των τηλεοπτικών σειρών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ανάλαφρο τρόπο με τον οποίο οι χαρακτήρες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους. Ισχυρίζεται ότι «τα Φιλαράκια είναι μια σειρά που έχει μια αύρα αλλαγής, μια σειρά στην οποία οι πρωταγωνιστές έχουν συνέχεια ανησυχίες τις οποίες μετά αποβάλλουν (πάντα σε ένα περιβάλλον με καλούς δεσμούς μεταξύ τους)». Με άλλα λόγια: Ενώ εσύ αγχώνεσαι για τη δουλειά, τα χρήματα ή οποιοδήποτε άλλο θέμα που υπάρχει έξω από τον λογαριασμό σου στο Netflix, μπορείς να βρεις παρηγοριά βλέποντας την Ρέιτσελ να αντιμετωπίζει τα δικά της θέματα με ένα τραγούδι του ΄90 να παίζει από πίσω.

Το να βλέπεις μια σειρά επί ώρες είναι μια μορφή απόδρασης που έχει κάποια μειονεκτήματα όμως. «Στα μειονεκτήματα ανήκει το γεγονός ότι αυτά που βλέπουμε στην σειρά είναι μη ρεαλιστικά…πως μπορεί άλλωστε να είναι τόσο τέλεια η ζωή, σωστά;» λέει ο Hekster. Το να ασχολείσαι πάρα πολύ με έναν τέτοιο «ψεύτικο κόσμο» θα σε κάνει αργά ή γρήγορα να πιστέψεις ότι τα προβλήματα σου μπορούν να λυθούν το ίδιο εύκολα με της Φοίβης ή του Τζόυ. Αυτό είναι πολύ εξωπραγματικό για να το αντέξει η δική μας πραγματικότητα.

Κάποιοι έχουν αναφέρει ότι το να βλέπεις μια σειρά επί ώρες μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σου. Μια έρευνα που έγινε το 2018 σε πάνω από 2000 συμμετέχοντες που ήταν επιρρεπείς στην πολλή τηλεόραση, έδειξε ότι το να χαζεύεις στην τηλεόραση για πολύ ώρα μπορεί να σου αυξήσει το άγχος και να σου προκαλέσει κατάθλιψη. Όπως ανέφερε πρόσφατα η Washington Post, η καθιστική ζωή που κάνουν αρκετοί μπορεί να οδηγήσει σε κακούς τρόπους ζωής όπως τα junk food ή να διαταράξουν τον ύπνο τους.

«Οι ηλεκτρονικές οθόνες εκπέμπουν ευρύ φάσμα φωτός, συμπεριλαμβανομένου και του μπλε φωτός», σύμφωνα με όσα είπε ο Ronald Chervin, ένας νευρολόγος και διευθυντής των φαρμακευτικών κέντρων διαταραχής του ύπνου του Μίσιγκαν, σε συνέντευξη του στην Washington Post. «Εκτός του ότι καθυστερεί την έκκριση μελατονίνης που σε κρατάει ξύπνιο, το μπλε φως μπορεί και να επαναρυθμίσει τους κιρκαδικούς ρυθμούς σου».

Ο Hekster αναγνώρισε ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαραθώνιας σειράς «τα Φιλαράκια» πρέπει να ερευνηθούν περισσότερο. «Ενώ μπορεί να βοηθήσει αυτούς με ήπιες μορφές άγχους, αυτοί που αντιμετωπίζουν πιο πολλά προβλήματα άγχους ίσως να μην βρουν και πολλή παρηγοριά σε τέτοια τηλεοπτικά προγράμματα», εξηγεί.

mikropragmata.lifo.gr
 

Start typing and press Enter to search